16. mai 2007

Sihiks on MM - algus juba 26.mail!

Kirjutasin sellest Sportnetti väikse loo, mis olgu soojenduseks ka siin avaldatud:

Mai lõpus antakse Šotimaal Fort Williamis start seiklusspordi MM-võistlustele, kus esmakordselt on maailma tippudega võistlemas ka Eesti esindus - ISC Adventure Team koosseisus Ruth Vaher, Rain Lond, Randy Korb ja Andres Hiiemäe.
7-ööpäevase kontrollajaga võistlusele, mille jooksul tuleb inimjõul läbida 500-600km, lubatakse starti ainult 60 maailma paremat võistkonda. Seekord on MMil võistlejaid 22 maalt, sealhulgas Austraaliast, Uus-Meremaalt, USAst, Kanadast, Brasiiliast, Trinidanist, Lõuna-Aafrikast ja paljudest Euroopa riikidest.
Lisaks tavapärastele jooksu-, mägijalgratta ja kanuuetappidele, on seekord tugev rõhk meresüstadega (kajakkidega) aerutamisel: kaardipildi järgi võib eeldada, et maastik pakub väga põnevaid rajavalikuid rohkete skääride vahel. Kuid ka maismaaetapid on eelinfo põhjal erakordselt vahelduvad: tõusumeetreid lubatakse kogunevat 25 kilomeetrit!
MM-võistluste favoriidiks peetakse kohalikku võistkonda Team Aberdeen Asset Management, kes on samas piirkonnas iga-aastaselt peetava Wilderness ARC Race'i nimelise seiklusvõistluse võitnud kahel viimasel korral ja kellel on ka väga muljetavaldav rahvusvaheline võistluskogemus. Kindlasti tuleks jälgida ka võistkondi Team The North Face ( UK, II koht Wilderness ARC 2006), Team Nike (USA), Adwenture Sport (NZ), Team Sole (USA/FIN), Merell Wigwam (USA/NZ), Buff Cookmax (ESP) ja Lundhags (SWE).
Kuigi raja detailid hoitakse saladuses kuni viimase hetkeni, lubab rajameister Gary Tompsett, kes on planeerimistöödega tegelenud viimased 3 aastat, et selle aasta MM pakub enneolematuid, äärmiselt põnevaid ja pingelisi väljakutseid. Rada viib võistlejad "Šotimaa südames paiknevatesse sensatsioonilistesse ja kohati ootamatutesse paikadesse, samuti külastab ta Lochaberit ja selle ümbrust, mida saab kirjeldada üksnes superlatiivis. See on 'monster of the route' (tõlk. koletu suur rada). Võistlejad ületavad saareriigi kõrgeimaid mägesid, vapustava vaatega mäekurusid, karge veega järvi, metsikuid rabaalasid, laasi ja neemi, avamerd ja saladuslikke saari... ja seda kõike kogu aeg muutuvas ilmastikus, alalises paduvihmaohus, tugevas tuules, kus haruldased pole ka lörtsi- ja lumesajud."
Võistlust peetakse Šotimaa kultuuriürituste sarja Highland 2007 kõige tähtsamaks rahvusvaheliseks sündmuseks ning korraldajad teevad tihedat koostööd erinevate turismialaste ja kohaliku omavalitsuse organisatsioonidega nagu EventScotland, VisitScotland, The Highland Council, The Outdoor Capital of the UK, et kindlustada võistlusele suuremat finantsilist tuge ning ka publikut ja meediahuvi.
Võistluste mitmekümneliikmelises rahvusvahelises korraldajatetiimis löövad 7-ööpäevase võistluse ajal vabatahtlikena kaasa Elo Saue ja Maret Vaher.

Kommentaare ei ole: