16. nov 2007

Väljakutse!

Sattusin juhuslikult sirvima Priit Pulleritsu suusablogi ja lugema tema pidevast soovist ja vajadusest kellegagi alati ja igal alal võistelda. Olgu siis tegemist jooksu- või suusavõistlusega, sprindi või maratoni distantsiga. Küll kutsub ta välja tervet Eestit endaga võistlema, siis jälle olümpiavõitjat, rääkimata tavalistest harrastajatest. Ei olegi täpselt aru saanud kas mehe sooviks on ärgitada inimesi spordiga tegelema või on selle taga peidus soov naabrimehele ära panna. Või hoopis kõik see kokku. Tagajärjeks on aga see, et lihtne harrastaja lõhub looma moodi trenni teha ja on asja äärmiselt tõsiselt käsile võtnud. Müts maha! Peaasi, et ei hakka Sportlandi kinkekaarte teda võitvatele harrastajatele lubama, muidu läheb nii nagu Rainer Vakraga juhtus.

Igaljuhul on see kõik äärmiselt positiivne. Tundub, et nii mõnigi tüüp on väljakutse vastu võtnud ja korralikult treenima hakanud. Lisaks treenima ergutamisele on blogis huvitavat trennijuttu ja kommentaarides häid mõtteterasid.

Kuna ilmselt teen enamasti märksa vähem trenni ja suhtun treeningusse märksa loomingulisemalt (st. kui ei viitsi, siis trenni ei lähe), pole mul ka treeningplaani ja puudub ka päevik, siis sellise pühendumusega trenni tehes peaks hr. Pullerits mind igast asendist võitma. Vähemalt sellistel distantsidel nagu Tartu Maratoni sarja võistlused on.

Mulle ka meeldivad väljakutsed, aga et asi natuke põnevam oleks ja et väljakutse oleks ikka tõeline väljakutse (olgem ausad, Tartu Maratoni läbimine pole enamuse jaoks mingi väljakutse, sellega saab iga terve inimene hakkama, mu vanaisa oli selgelt üle 70 aastane kui maratone sõitis) siis esitan väljakutse, tõelise väljakutse, Priit Pulleritsule ja loomulikult ka kõigile teistele vastupidavatele.

Väljakutse on järgmine: Sõita läbi kõik Tartu Maratoni sarja kuuluvad pikad distantsid. Järjest loomulikult!

Alustame hommikul suusamaratoniga Otepäält, Elvast jookseme tagasi Otepääle, rattaga rattaralli distants (maanteel), mis lõppeb kohas kus saab rulluisutada, sõidame rullimaratoni, ja siis jääb veel ainult mingi 80 km rattaga mööda väiksemaid teid ja raskemal maastikul (sõltub lumeoludest). Ja ongi kõik. Pikkuselt peaks andma välja sellise lühemat sorti seiklusspordi võistluse mõõtu võistluse, aga kergem tõenäoliselt selle tõttu, et liikuda saab enamasti mööda teed. Ei pea võtma suuri tõuse, minema läbi soode ja jõgede. Piisavalt raske, et tekiks küsimus, kas saan sellega hakkama, samas piisavalt lihtne, et olla jõukohane enamusele.

Noh Priit, kas julgus otsas? Oled maratoniks valmis või jääd rohkem sprindimeheks, lihtsalt huvitava blogi pidajaks ja arvuti ekraanil paugutajaks?

Isegi, kui PP araks lööb, mida nii kõva mees tõenäoliselt ju ei tee, oleks tegu suurepärase kogemusega teistele maratoonaritele ja seiklejatele. Ja otse loomulikult oleks sellisel juhul tegemist suurepärase katsevõistlusega, et pääseda võistkonda osalemaks kasvõi järgmisel seiklusspordi MM-il!

Milleks? Aga selleks et oleks mõni tore eesmärk ja eelkõige muidugi selleks, et leida uusi talente seiklusspordi radadele! Ja mitte vähe oluline pole ka see, et üksi on sellist asja liiga igav teha!

23 kommentaari:

Mari ütles ...

Einoh, täitsa hulluks läinud :))
Aga jõudu muidugi! Kui asi teoks saab, siis vaadake, et mingi online kajastamise ka taha saaksite, siis hea tegijatele pöialt hoida.

Anonüümne ütles ...

Väljakutse vastu võetud :-)

Ilmselt on mõtteks siis startida kui Tartu Maratoni rada on ette valmistatud, seega 10. veebruar on avatud raja sõit.
Nii et start 10. veebruari hommik kell 6:00 siis peaks õhtuks kõik alad tehtud saama.
Suusk: Tartu Maratoni rada 63km, jooks ratasteni 21km, rattaga Peipsi äärde (küll selle 130 km kokku keerutab), Peipsi peal uisutamine 38km, rattaga tagasi Tartusse (see 83 km maastikusõidu ots). Kokku alla 350 km, mis annab teepikkuse osas juba ühe 3-päevase võistluse pikkuse.

Ainuke mure on see, et sa tõmbad suusaga ju kohe eest minema :-)

Andres P ütles ...

ahhaa, midagi talvefännidele :)

Rain ütles ...

Ma arvasin kohe, et Leivo kindlasti on käsi:)

Mis kuupäeval Bergson Winter Challenge on? Ilmselt sobiks ajaliselt paremini nädal enne avatud raja starti, siis jääb ca 4 nädalat Bergsoni stardini, mis on minule ilmselt üks hooaja olulisemaid võistlusi.

Jääl uisutamise asemel võiks ikka rullidega sõita, kui vähegi võimalik. Äärmisel juhul võib ka jääle minna.

Kui Priit Pulleritsul julgus otsa saab ja väljakutset vastu ei võta, siis võin vabalt sinuga koos suusatada. Koos ongi lõbusam, pärast rattas kah hea lobiseda:)

Anonüümne ütles ...

einumis, teeme ära.
Ennustaks läbimisajaks ca 24-26 h.
läheb kiiremini, on hää, läheb kauem, saab pikema naudingu treeningust.
kui talvel on vähegi lund, on tartu maratoni trassil alati suusajälg sees ja ettevalmistatud, nii et selles mõttes ei ole muud takistust kui lume olemasolu lõuna-eestis, kasvõi juba detsembrist-jaanuarist.
nädal enne päris tartu maratoni? ehk on meist mõned, kes plaanivad tõsiselt ka päris maratonil sõita?
Andres

Anonüümne ütles ...

PP osalemine on täiesti välistatud, esiteks on tema meelest ka juba maraton(rääkimata siis veel pikemast distantsist) enesetapp, teiseks on pakutud maastik temajaoks liiga vaheldurikas (erineb see ju oluliselt supilinna spordipargi ringist), sisaldab selliseid mõttetuid alasid nagu rulluisutamine (rohkem eneseimetlejate ala).

Priit Pullerits ütles ...

Tere!

See on tõsine väljakutse, aga kui nüüd lisaks sellele, et mind peetakse kas maratoorariks või sprinteriks, hakataks ka multisportlaste ja ultraekstreemide hulka arvama, siis seda oleks juba liig mis liig.

Mul on hooajaks oma eesmärk ja selle nimel teen tööd. Muud suured ettevõtmised sinna ei mahu. Veerpalu ju ka ei tule Tartu maratoni sõitma, kui ees ootamas MM. Mulle on Tartu maraton nagu MM ja seetõttu ei saa seda pakkumist vastu võtta. Sprinti võib ju vahelduseks teha, aga mingi 15-tunnine võistlus - see lõhuks kõik.

Aga miks mu blogi on selline väljakutsuv - ent sport ongi ju võistlus ja tuleb inimesi ergutada. Selles on mõte, ja ainult selles. Kusjuures ärgu keegi siin arvaku, et ma endast liiga palju arvan. Ütlen ühte: olen tavaline keskpärane harrastaja, kel ehk vaid on rohkem enesesundi ja distsipliini kui paljudel teistel - aga see on ka mu ainus võimalus mahajäämust muus (kesine vastupidavus, suur vanus, madal VO2max, väike kopsumaht, nõrk ülakeha jne jne) kompenseerida.

Anonüümne ütles ...

Tere!

Tundub, et ongi tõsine plaan!
Sel juhul leiduks veel hulle!

Reigo

Rain ütles ...

Ei nu plaan oli muidugi tõsine, et Pulleritsule väljakutse esitada. Muidu vaesekese elu on liiga igav:)

Vastuseks Priidule: Mõistan sinu soovi keskenduda aasta olulisemale võistlusele. Ja nagu sinu postitusest aru sain, oli see ka ainus põhjus miks väljakutset mitte vastu võtta?
Seega, et mitte tühje sõnu teha ja et ikka asjast asja saaks, siis võime leida aja mis sobib mõlemale. Kuna veebruari lõpus võistlen Poolas, siis märtsi keskpaik võiks sobida. Kuigi ilmselt ei ole ma selleks ajaks poola võistlusest taastunud, aga läbimiseks olen valmis. Tõenäoliselt on siis Haanjas veel ka lund. Suusatamiseks võib valida ju ka pisut raskema raja:)

Nagu aru saan siis huvilisi on tekkinud ootamatult palju:
Leivo, Andres, Reigo, Ruth, Priit Pullerits, (ma ei usu, et nii julge mees, kes kõiki pidevalt välja kutsub nüüd araks lööb)
Ma arvan, et 10 nägu tuleks kokku küll?

Või on loobumise põhjuseks, äkki see, et kavas on ka uisutamine, mis pole olümpiaala, kus Priit ei saa koormust kätte, kus pole kätele koormust, mille harrastajaid eliitkooli õpetaja kutsub enesenäitajateks (Priit ju pole enesenäitaja, et uisud jalga tõmbaks), samuti pole Priit naine, sest tegu on ju naistealaga!?!?

Priit, pall on sinu käes!

Vana Kala ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Vana Kala ütles ...

Ei no ma vaatasin, et PP on kõva intrigeerija, kuid siin keeratakse vint ikka täiega üle. Oleks siis, et mingil sooloalal, kuid kui Nool kutsub spordiajakirjaniku välja alal, milles nad on enamvähem võrdsed, siis siin hakatakse ju lausa "lumelabidaga tennist mängima" kutsudes PP-d välja multiultraüritusel, millest üle 2/3 on alad, kus PP jääb väljakutsujale peajagu alla. Rain, kui tahad PP-d väljakutsuda, siis peaksid PP-le mingi händikäpi välja laduma, et asi üldse võistlusmomenti tekitaks, kui sa just tast teerulliga üle lasta ei taha. (Tead ju, händikäp nigu golfis, et nõrgem saab teatud arvu lööke oma tulemusest rohkem maha kui kõvem, sellel üritusel siis vastavalt aega;) Niisama ärplemiseks võib idee lendu lasta aga selleks, et üritus soovitud osaleja(te)ga toimuks, tuleb nats ajugümnastikat ka enne teha.

Muide kui ma ka noor olin, siis minu treening koosnes eranditult ainult võistlustest ja loomulikult ilma pulsoka ning treeningpäevikuta (täna võib seda nimetada sisuliselt intervall treeninguks a 1-3X nädalas) Vanus teeb kahjuks oma tööd ja selle ealiste iseärasuste kompenseerimiseks tulebki ennast süstemaatilisemalt liigutada, et mingil üritusel ei peaks lidudes piimhappest tingitud jalakangusega võitlema. Aga see selleks.

Tegelikult PP-le kinnast viskama ajendas mind see, et enamus harrastajaid ei vaja PP poolt propageeritud treeneriabi sel põhjusel, et tavaharrastaja ei oska treeneri nõuannete järgi talitada. Tavaliselt treener ei oska harrastajale treeningprotsessi selgitada ja lisaks pole treeneril aega uurida rahvasportlast piisavalt hästi, et pakkuda talle välja programmi, mis viimasele huvitav, jõukohane ja paremat tulemust andev oleks, kui ilma treenerita sinu poolt mainitud "tahan-ei-taha & viitsin-ei-viitsi" meetodit kasutades oleks.

Rain ütles ...

Nu ma lootsin, et tuntud praalijana neelab sööda alla ja ei hakanud väga palju ajugümnastikat tegema. Aga tundub jah, et sellisel kujul kardab PP allajäämist. Kuigi nagu ma ütlesin, on tema treenitus märksa suurem kui minu oma ja ma ei usu hästi, et ma üksikaladel väga üle oleksin. Pigem tundub, et enamus aladel on Priit kõva käpp. Ise arvasin, et uisutamine ehk ainuke ala, kus peaksin üle olema (mehed seda ei harrasta;). Pigem lootsin, et minu kasuks mängib kestvus.

Händikäpp oleks hea mõte. Jyrx, anna nõu, mitu "lööki" oleks ette vaja anda, et kala sööda järgi haaraks? Kas tema puhul töötab see, kui ta näeb kindlat võimalust võita?

Olen Jyrxiga nõus, et rahvasportlane võib ka ilma treenerita jõuda arvestatavate tulemusteni.

Igaljuhul edu sulle sinu teel! Ma kujutan ette Pulleritsu ohjeldamatut rõõmu, kui ta sind maratonil edestab. Sellega saaksid kõik teooriad õigustuse!

Vana Kala ütles ...

Ma kujutan ette, et pakutud üritusel oleks see ca 2 tundi (seda ma pakun oma kogemustest lähtuvalt, "puusalt tulistades", pikem mõttepaus ja hulk arvutusi võiks anda oluliselt kindlama tulemuse). Pealegi sõltub tulemus ürituse reeglitest. See, et Priit sust üksiküritustest suusas nõks parem on ei tähenda midagi. Ultradistantsil on olukord teine, sest sa valdad kogemust või eeldusi millest Priidul aimugi ei ole.

Tegelikult ma arvan, et 2008 Priitu välja saada ei õnnestu normaalsete motivaatoritega, kuid 2009 võib selline üritus tema osavõtul isegi teoks saada, kui teemat edasi vedada.

Tänud sulle meile kaasaelamisel! Igatahes annan oma parima.

Heiti Hallikma ütles ...

Rain ei saa sinust päris hästi aru, miks sa siis ei registreeri end Tartu maratonile ja ei pane tuhandet krooni Priit Pulleritsu vastu mängu? Ala, mida sina Priit Pulleritsule välja pakud, on siiski täiesti erinev sellest, milleks valmistub Pullerits. Järgmisena võiks mõni maadleja öelda, et tegelikult on need suusamehed ikka könnid ja Pullerits võiks temaga maadelda, kui üleüldse mingi mees on.

Aga idee teha ühes jutis läbi kõik Tartu maratoni pikad distantsid on küll lahe ja ilmselt oleksin samuti käsi. Mulle meeldiks see eriti võistlusena :).

Rain ütles ...

Aga miks ma peaks?
Kas PP esitab väljakutseid aladel, milles ta on nõrk või milleks ta ei treeni? Oled sa näinud, et keegi kutsuks kedagi välja mõnel alal kus ta ennast väga ebakindlalt tunneb? Erki Noolt ei kutsu ta välja mitte 10-võistluses, milles tal poleks mingit edulootust, vaid distantsil, milles ta oli kunagi väga kõva ja milles ta end siiani väga kindlalt tunneb.

Kui sa mu postituse uuesti läbi loed siis märkad, et põhjus, miks alavalik just selline sai, on see, et ma soovisin, et see tegevus oleks ka mulle endale põnev ja esitaks väljakutse. Tartu Maraton on tore üritus, aga selle läbimine pole väljakutse.

Ei ole kordagi väitnud, et viis TM ala järjest tehes on sama ala, milleks PP valmistub. Või sinu aravtes olen kusagil väitnud et tegu oleks sama alaga? Loe palun uuesti;)

Maadlejate sisse toomine on pisut kohatu, sest mina ikkagi esitasin väljakutse aladel millega PP aastalõikes aktiivselt tegeleb ja milleks ta ka tõsiselt valmistub. Keegi tegi statistikat ja prognoosis et väga tõenäoliselt on eestis ca 5 meest, kes edestaksid PP-d kõigil Tartu Maratoni pikkadel distantsidel! Supper! Mina kindlasti mitte kuidagi nende hulka ei kuulu! Ja et asja natukene tasakaalustada, siis arvasin et minu võimalus võiks olla vaid juhul, kui alad toimuvad järjest.

Mulle tundub, et ma ei ole väljakutset esitades talle mitte kuidagi liiga teinud!


Kui mina esitan väljakutse, siis on see minu valik mis alal ja mis tingimustel ma seda teen ja täpselt sama valik on väljakutsutaval. Sellel korral ta keeldus arusaadavatel põhjustel, aga äkki saab see kunagi teoks!

Aga arvamusi on erinevaid ja kõigile meeldida on keeruline;)

Ilusat päeva!

Heiti Hallikma ütles ...

Pean tunnistama, et ehkki ma ei saa aru PP-st, kes lahterdab inimesi spordikella kasutajateks ja mittekasutajateks, on tema poolt suur julgus kutsuda avalikult kõik soovijad enesega võistlema. PP annab kõigile võimaluse valida ja ei süüdista ühtegi mittesoovijat julguse lõppemises.

Nagu ma juba ütlesin, on sinu idee väga lahe ja võimaluse korral tahan selles osaleda, aga kas mäletad oma esimest nii pikka võistlust - sellest taastumine võttis kaugelt üle kuu - mõtle milline treeningpaus PP-l sisse tuleks.

Rain ütles ...

Heiti, jälle panid mööda. Juba teist korda täna:)

Tsiteerin PP blogi:
Leidub veel julgeid? Või on enamik ainult sõnades tublid tegijad? (Ainus mööndus: tippsportlastel palun mitte tülitada.)

Sarnaseid mõtteid võib sealt hulgim leida!

Selgitus; Minu provotseeriv kirjaviis on otseselt tingitud PP blogi lugedes tekkinud tundest, et on PP ja on ülejäänud maailm. Sealt on inspireeritud ka julguse puudumise süüdistused;)

Oleks sul kodutöö tehtud, siis mõistaksid paremini!

Ilusat õhtut sullegi!

Heiti Hallikma ütles ...

Loe siis juba parem Inno ja Irja blogi, see on alles maailm :D ...

Vana Kala ütles ...

Sry, et teid selle tähtsa keskustelu juures segan, kuid ainult PP blogi viimaseid kandeid lugedes ei pruugi tõesti aru saada, kellega PP võistleda soovib. Samas pikaajalisel jälgimisel selgub ka tegelik iva. Nimelt asi algas ikkagi suusatamisest. Ja see ongi koht kus PP pingutab ning teisi väljakutsub. Nool lihtsalt lähenes väljakutsele poliitiliselt laia silmaringiga ning tõi mängu ala, kus mõlemad on enamvähem ühel tasemel. Sealt edasi lähebki asi keeruliseks, sest PP lükkas Noole esimese ettepaneku tagasi, kuna see ei sobi tema põhiala graafikusse. Samas otsad jäid lahti ja teema on arendamiseks avatud ning midagi pole avalikult teadaolevalt kokkulepitud. PP intrigeeriv kutse kõigile mittetippsportlastele tuligi ainult suusatamisest (sest esimesele üleskutsele oli reaktsioon tagasihoidlik), seetõttu muude alade puhul peab ikka arvestama vähemalt PP soovi peale suusatamise teha läbi ka Tartu Jooksumaraton. Sihuke ultramats lööb aga PP treeningplaani täiesti sassi ning seetõttu on ikka väga kahtlane, kas ta 2008 selle konksu otsa rippuma jääb.

maare ütles ...

Kuulge mehed!
Las PP olla nüüd. Muidugi tundub multisportlasele, et just see ala on see kõige/kõige. Suusatajale või sumomaadlejale tundub ilmselt samuti.
Las igaüks treenib täpselt nii nagu on omale eesmärgid seadnud ning võistleb alal, mis tema jaoks põneva ja õige väljakutsena tundub.

Asugem parem sõnadelt tegudele. Sellist asja ei korralda ilmselt ühe päevaga ning mida rohkem osavõtjaid, seda suuremat orgunni asi vajab. Mina ise mõistagi sellist asja vastu ei pea aga vabatahtlikuna korraldustiimi pakun ennast küll.

Klubi Nelson ütles ...

Mina kutsuks PP, Raini, Leivo ja teised treenijad hoopis kevadel kanuu või süstaslaalomit sõitma. Täiesti sprint. Ausalt, munu treenitus jääb Teie kõigi omale kapaga alla :) Aga väljakutse ja FUN on garanteeritud.

Anonüümne ütles ...

See kanuu ja süstaslaalomi pakkumine tundub väga huvitav. Hea meelega võtab pakkumise vastu ja prooviks kätt.
Andres

Unknown ütles ...

pusat taruhan sabung ayam di bali