19. märts 2010

Meniski lugu

Juba mõnda aega häda teinud vasak põlv pole lubanud tegeleda paljude lemmiktegevustega. Vaid ratast sõita ja klassikat suusatada sain ilma põlvele haiget tegemata. Olen külastanud korduvalt arsti(dr. Soomets, dr. Tauno Kalvet 2x) ja füsioterapeuti (dr. Voronetski), saanud ultraheli ravi, teinud harjutusi, mis füsio ette näitas, määrinud salvidega, puhanud, loobunud jooksmisest ja kõigist tegevustest, mis pülvele ei meeldinud, proovinud hea ja kurjaga, aga kaks aastat tagasi vaikselt alanud põlvehäda pole siiani mind rahule jätnud.


Esmaspäeval pöördusin taaskord järgmise arsti juurde, et leida lahendus valutavale põlvele. Sel korral Artrossport kliinikus töötava Kaidu Meiterni poole. Kaidu vaatas ja katsus ja painutas ja ütles: "Menisk on katki 80% tõenäosusega. Kas paneme operatsiooniks aja kirja? Kas 30 märts sobib?" Et oma teooriat kontrollida pakkus välja, et lähen teen igaks juhuks ka MRT uuringu.


Täna saabus MRT uuringu vastus:


Leid:

MCL ligamendi taga on vedelikukogum (tõenäoliselt meniskaalne tsüst). Mediaalmeniski korpuse ja tagaserva horisontaalne rebend, lateraalmeniski ulatuslik horisontaalne rebend.

Ristati- ja kollateraalsidemed on visuaalse patoloogiata. Luulised struktuurid intaktsed, kõhrelised pinnad tasased. Hoffa keha on normkuju ja signaaliga.


Arvamus:

Mõlema meniski rebend, mediaalmeniski parameniskiaalne tsüst.




Aru ma ei saa kuidas dr. Kalvet (Eesti juhtiv ortopeed ja igast seltside liige) ei osanud või ei viitsinud diagnoosi panna ja selle asemel et MRT-se saata käskis mingi salviga määrida ja saatis ultraheli ravi saama. Kui midagi ei muutunud, siis mõned kuud hiljem arvas sama mees, et kõik on korras ja tuleb rahu anda ja käskis valuvaigistava kreemiga määrida ning saatsi füsiterapeudi juurde.


Tagantjärele tark olles oleks võinud muidugi varem haigekassasüsteemist väljastpoolt abi otsida ja mõne teise spetsialisti poole pöörduda.


Nüüd siis on asjalood nii, et 30. märts on meniski operatsioon ja aktiivselt sporti teha mõnda aega ei saa.


Kellegil trenazööri või pukki ei vedele kodus? Tõenäoliselt on väntamine esimene asi mida teha saab ja oleks hea kodus liigutama hakata. Isegi mõned nädalad tagasi samal opil käinud Minn väntas kodus tüdind näoga pukil. Ilmselt tegi ta seda esimest korda elus:)


Ja lõpetuseks tuntud Saue vanasõna: "Kellel põlv valutab, see on ise loll, et liiga palju sporti tegi ja vale arsti juures käis"





13 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kui oleksid dr. Kalveti juurde tasulise kliendina läinud, küllap oleks sind kohe MRT`sse saadetud. Kurb, aga see on meie meditsiinisüsteemi tegelikkus. Kiiret paranemist ja laenuta enne opile minekut kindlasti kargud. See jutt, et könnid omal jalul haiglast koju, on kergeusklikele.

Alari ütles ...

Rõõm kuulda, et Vana Hea Rain on varsti tagasi spordibisnesis!
Kas Su kurikuulsale köha tekkepõhjusele on ka mõni tark doktor jälile jõudnud?

Anonüümne ütles ...

Kas sa dr. Kalvetile karbi komme viisid...? Või viisid liiga väikese karbi:)
Hea, et viga leitud ja lappija kah olemas.
Minul on vana hea Hobihalli pukk koos pedaalide ja maantee kingadega. Jube riist, isegi telekat vaadates on seda nüri sõtkuda! Kui sa mõnelt rattamehelt korralikumat ei saa, siis saad ikka kasutada. Mingi taburet on seal praegu pulga otsas, naine viimati sõitis:)

URMO- ISC

Anonüümne ütles ...

Selle opi parim osa on muidugi narkoos (nagu ka kõigi teiste oppide puhul). Enne laksu saamist lubasin arstile, et loen kümneni. Ta ütles, et oled kõva mees, kui seitsmeni jõuad ... mina mäletan: üks kaks kolm ....
Minn, mul augud juba nii kinni et õlu välja ei jookse

Rain ütles ...

Alari, köhaga on nii, et kolmas arst kelle juurde sellel talvel pöördusin leidis kusagilt verenäitudest ikkagi mingi kopsüklamüüdia jäänukid. Näit ei olnud küll kõrge ja pigem viitas kunagi varem läbi põetud kopsuklamüüdiale. Siiski otsustas antibiootikumid välja kirjutada ja vähemalt praegu tundub, et olen köhast lahti saanud. Tahaks loota, et nii see ka jääb.


Anonüümne: jah, võimalik et raha makstes oleks Kalveti suhtumine parem olnud, aga kui kolme kuu pikkuse järjekorra järel kiidetud arsti juurde saad, siis ei oska ju karta, et ta nii ükskõikselt suhtub.

Urmo: jätan su pakkumise hobihalli rattale meelde! Võtan ühendust kui vajadus tekib:)

@mirx ütles ...

mul on põlvevigastusest aasta möödas, selle aja jooksul käidud 2x dr. Raie juures ja nüüd viimati dr. Kalveti juures. Kõik korrad käinud Ortopeediaarstides, viimane oli "haigekassanukbriga". Esimesel kahel korral sain ultraheliravi, mis võttis küll valu kõvasti vähemaks, samas tunda annab siiani. Viimati dr. Kalveti juures ei leidnud ta pärast pikka väänamist konkreetset valupunkti ülesse ja soovitas trenni uhada ja kui valu tekib, tagasi tulla. MRT uuringust rääkides ütles, et too läheb nõnda kalliks (10 000.-) kui ei tea, kust ja mida otsida. Mulle tundub, et pigem arstid ei saa / ei taha / kardavad MRT uuringule saata. Kardan, et aasta pärast saan samuti meniskiopile :P

Leivo ütles ...

Rain.
Suvel on minu pukk täitsa vaba, kuid iseasi kas sa sellist rattapede pukki soovid.
Tegemist siis tavalisel rullikutel põhineva pukiga kus peal maanteeratta või slikkidega baigiga (pole ise proovinud) sõita saab.
Ja peab ka tasakaalu hoidma.

Anonüümne ütles ...

enne kui te kedagi avalikult laimate, saage meditsiinliselt vähe targemaks. :)

Rain ütles ...

Lgp, Anonüümne, proovin koguaeg targemaks saada, aga päris targaks pole veel saanud.

Keda ma avalikult laimasin? Kirjeldasin mis arst minuga tegi või tegemata jättis ja sa loed sellest välja laimamise?

Mirx: MRT põlvele maksab täpselt 1400.- krooni. Seda muidugi juhul kui sa tead kumb põlv valutab:)

Nii et tundub, et dr. on veits üle pingutanud:)

Anonüümne ütles ...

Ola!
Eesti meditsiin on tip-top, Namiibia arstindusest räägin kunagi hiljem.
Enne magama jäämist jõudsin arstile öelda, et nägin 182 liiki linde. Paari tunni pärast oli rangluu kenasti kinni lapitud ja nüüd taastun:)
Ott

Ergo Tamm ütles ...

Palju Artrosspordi kliinikus MRT uuringu eest maksta tuleb?

Helina A. ütles ...

Mina käisin dr Kalveti juures läbi tasulise süsteemi ja ainus, mis ma sain, oli see, et saatis mind samas majas manuaalterapeudi ja füsio juurde. Ehk siis kulutatud sai nende kliiniku peale mitu tuhat krooni ja abi ei kuskilt. Lõpuks otsisin abi hoopis mujalt, Medicumist, kus tehti haigekassa kulul MRT ja muud uurimised-puurimised.

Oleks teadnud, et head arstid peaaegu, et tasuta tööd teevad, poleks sinna Kalveti juurde roninudki.

Ahjaa, lisaks kõigele pani Kalvet veel täiesti vale ja lootusetu diagnoosi. Üritades mind uskuma panna, et sporti enam teha ei saagi ja ülejäänud elu näeb ette ainult suurtes kogustes glükosamiini söömist!

Õnneks oli lõpp hea, kõik hea ja midagi hullu viga polnudki. Natuke rahu ja jälle ratastele!

Anonüümne ütles ...

EW parim ortopeed on dr.F.Vebbel ja tema töökoht on Pärnu haiglas.Tõesti arst suure algustähega.
Minul oli ka meniski op.kuigi üldnarkoosiga, tulemusega olen väga rahul ja tervist andis juurde muidugi arsti visiit peale opi.